KnjigeGoogle pretraga:
Custom Search

CB Workflows

Provera stvarnosti

Ova provera stvarnosti treba da se radi često u toku dana. Ideja je ta da se ova navika usadi u vašu dnevnu rutinu tako da se prelije i na san. Ako  ovo stalno praktikujete  samo je pitanje vremena kada ćete početi da vršite proveru stvarnosti i u snu a tada, ako proverite vaše okruženje dovoljno pažljivo shvatićete da sanjate.

Na početku, u toku dana namestila bih moj budilnik da me potseća svakih pola sata da treba da uradim proveru stvarnosti. Druga tehnika je napisati jedno slovo na svakoj ruci ili zglobu i svaki put kada primetite ova slova vi uradite proveru stvarnosti. Možete koristiti slovo L na jednoj ruci a S na drugoj, kao početna slova pojma Lucidno Sanjanje, ili P na jednoj a S na drugoj kao početna slova Postati Svestan. To je način kako da se podsetite da radite ovu proveru stvarnosti, i ako ovo praktikujete stalno to će naći načina da se uvuče u vaše snove da vas i tamo podseti da proveravate okolinu.

Pitati se da li sanjate je lakši deo. Trik se sastoji u tome biti u stanju razlikovati da li zaista sanjate ili ne. Treba gledati i primećivati čudne ili besmislene stvari koje bi mogle da se jave samo ako sanjate, ali ponekad je teško reći. Na primer, ideja da se treba uštinuti da biste videli da li sanjate ili ne nema neku vrednost u oblasti snova. Zapravo možete osetiti bol i to vas može povesti da verujete da ne sanjate. Zato treba uraditi i ostale testove.

Iz nekog razloga, mi više prihvatamo i manje smo skeptični ako se pojave čudne nekonzistentne stvari u snu, pa zato treba raditi više testova da bi šanse za lucidnost postale veće. Takođe veoma pomaže da uvek predpostavljate da sanjate čak i ako testovi pokazuju drugačije. Neprestano se testirajte i pokušavajte sve moguće provere stvarnosti sve dok nešto ne upali i samo ako ste isprobali sve opcije zaključite da ne sanjate. Kada budete stekli iskustvo, videćete iz prve ruke koliko je bitno da se pitate i da budete uporni.