KnjigeGoogle pretraga:
Custom Search

CB Workflows

Filozofija snova

nadculni-svet-2

 

Um stvara san od materijala koji se obezbeđuje iskustvima budnog stanja. Ličnost budnog stanja i ličnost sna ne postoje nezavisno jedna od druge kao stvarne jedinke.

Zašto sanjamo? Postoje različiti odgovori na ovo pitanje. Snovi su samo odražaji naših budnih iskustava u novoj formi.

Prema Frojdu svi snovi su bez izuzetka ispunjenje neke želje. Fizički stimulans sam po sebi nije odgovoran za stvaranje snova. Naše želje su samo impuls za snove. Mehanizam snova je veoma suptilan.Predmeti koji se manifestuju za vreme sna su često u mnogim aspektima slični onima koje čovek posmatra za vreme budnog sna. Čovek za vreme sna govori sa članovima porodice, prijateljima, jede istu hranu, posmatra reke, planine, automobile, bašte, ulice, okeane, hramove... To pokazuje da čovek nije napustio rezultate svojih prošlih odnosa sa objektima kada uđe u san.

Razlikujemo budno stanje, stanje sna i stanje dubokog sna.

Svi snovi se doživljavaju u nekoliko sekundi. Unutar 10 sekundi možete doživeti snove u kojima se dešavaju događaji od više godina.

Sunce je izvor i privremeno mesto odmora za svoje zrake. Zrake izviru iz Sunca i šire se u svim pravcima u vreme izlaska sunca. One ulaze u Sunce na zalasku, gube se u njemu tamo i sledećeg jutra ponovo izlaze. Takva je situacija sa spavanjem - stanje budnosti i stanje sna izlaze iz stanja dubokog sna i ponovo ulaze tamo i gube se da bi se izjutra ponovo pojavili.

Šta god se dešava u svetu snova je reprodukcija sveta budnosti. Nije samo reprodukcija  objekata viđenih i doživljenih u sadašnjem životu, snovi mogu biti vezani za objekte i reprodukcije bilo kog života iz prošlosti. Zato se ne može reći da je svet sna nezavisan od budnog sveta.Objekti koji se opažaju u stanju budnosti su uvek van tela. Zato su oni spoljašnji u odnosu na posmatrača, dok su u svetu sna objekti i opažanja unutarnje prirode u odnosu na sanjača. To je jedina razlika između njih.

Za vreme sna ceo budni svet se gubi, prelazeći u stanje snova. Zato nije moguće naći određene osobine koje bi pomogle sanjaču da razlikuje budni svet od sveta sna.