KnjigeGoogle pretraga:
Custom Search

CB Workflows

Vođenje dnevnika snova

spavanjeJedna od najvažnijih stvari da biste povećali sećanje na snove i da biste maksimizirali vaše lucidno sanjanje je vođenje dnevnika snova. Ovo će povećati vaše sećanje na snove tako što će pojačati ideju da su snovi bitni u vašem podsvesnom umu. Dnevnik pomaže da postanete bolje upoznati sa vašim snovima i time napravite uvod u sledeći korak. Navika pisanja će vrlo brzo postati navika sećanja na snove. Ako ozbiljno želite da imate lucidne snove, NEOPHODNO je da vodite dnevnik.


Naglašavam ovo jer znam iz iskustva da je vođenje dnevnika najvažniji deo procesa u radu sa snovima. Ako vodite dnevnik vrlo brzo ćete početi da se prisećate sve više i više snova sa sve većom jasnoćom i detaljima, i to će dovesti do vašeg prvog lucidnog sna. Posle više godina lucidnog sanjanja, ako zanemarite vođenje dnevnika, vaši lucidni snovi postaće ređi. A onda, potrebno je samo par dana da unosite snove u dnevnik da bi se vratili nazad na lucidne staze.

Evo nekoliko saveta kako voditi dnevnik. Zapišite sve snove sa što više detalja možete. Čak i ako nešto izgleda trivijalno, još uvek biste trebali da to zapišete jer može da se pokaže da je to važno na duge staze. Zapišite ne samo ono što se desilo u toku sna, već i ono što ste osećali i što ste mislili u to vreme. Zabeleške će vam pomoći kasnije kada se upoznate sa vašim snovima. Pomoći će vam da vidite kako vaša dnevna dešavanja i vaš budni um utiču na snove. Na primer, možda ćete primetiti za vreme stresa da ćete imati snove pod uticajem stresa. Možda ćete sanjati da kasnite na ispit ili da ste nepripremljeni za poslovni sastanak. Poenta je da vam snovi šalju poruku. Oni reflektuju ono što mislite i osećate na nesvesnom nivou. Posmatranje snova i ispitivanje onoga što se iznova javlja u nekim snovima puno će vam reći o vama samima. To je još jedan razlog  da vodite dnevnik. On vam omogućava da imate pregled svojih snova i uvide u vaše uvek promenjivo biće.Dok vodite dnevik, uvek je bolje unositi zapise u sadašnjem vremenu, umesto da koristite prošlo vreme. Na primer, napisaćete "Hodam niz ulicu i vidim čoveka" umesto "Hodao sam niz ulicu i video sam čoveka". Pisanjem u sadašnjem vremenu bićete u stanju da se prisetite još više od snova koje zapisujete. Takođe u radu sa nekim od metoda o kojima ćemo kasnije govoriti više, kao što su ponovno preživljavanje snova i inkubacija snova, bolje je razmišljati i zapisivati u smislu sadašnjosti a ne prošlosti. I dodatno, zapisivanje u sadašnjosti kasnije čini čitanje i analizu lakšim.

Svaki san treba da ima puni datum sanjanja a ako je moguće i vreme sanjanja, kao i naslov za svaki san. Da biste našli pogodan naslov sna, zamislite da je vaš san podloga za film i  odaberite najpogodniji naslov filma. Ono što je jednostavno  obično je najbolje ako odražava suštinu sna. Na primer, naslov može biti "Crveni mravi u kišnoj šumi" ili "Godišnjica mature u avionu". Ako ste sanjali nekoliko snova te noći, najbolje je da im date različita imena. Ako pomešate nekoliko snova zajedno teže ćete pronaći poruku sna i otežati nalaženje naslova sna. Glavni cilj ovog imenovanja je lakši pristup i pronalaženje kada prebirate po vašem dnevniku.

Sada, većina ljudi će pomisliti jednu od dve stvari. Ili ćete pomisliti da možete naučiti lucidno sanjanje bez vođenja dnevnika, ili ćete početi vođenje dnevnika, ali će on brzo završiti zajedno sa knjigama koje skupljaju prašinu. Neću da kažem da ne može da se nauči lucidno sanjanje bez vođenja dnevnika. Sve je moguće, ali će ono da vam uveća šansu i ubrza proces. Jednom kada se naviknete, postaće rutina kao što je na primer, oblačenje ujutru.